Khalil Gibran

Kahlil Gibran, poet, filozof si artist de geniu, s-a nascut in 1883 la Bsharri, Liban, intr-o veche familie crestina. Primele notiuni de religie, de limba siriaca si araba, le-a capatat de la un calugar.

In 1894, Kahlil Gibran a emigrat impreuna cu mama sa in America, la Boston, unde si-a continuat educatia intr-o scoala de emigranti si unde l-a cunoscut pe fotograful Fred Holland Day care i-a dat lectii de desen si pictura. A inceput sa studieze arta fotografica, literatura araba, engleza si franceza urmand cursuri de specialitate in America si Liban.

Din 1905 a inceput sa publice in diferite reviste new-yorkeze pamflete si scurte povestiri in limba araba. In 1908 a plecat la Paris unde a studiat timp de doi ani artele plastice si unde i-a cunoscut pe Rodin, Debussy si Maeterlinck. Intors in America, Kahlil Gibran a continuat sa picteze, sa scrie si sa publice intr-un ritm sustinut.

In 1920, impreuna cu o pleiada de scriitori, a fondat la New-York societatea literara “al-Rabita al-Qalamiyya” (The Pen Society), care va juca un rol determinant în renasterea literaturii arabe.

Kahlil Gibran s-a stins din viata în 1931. Opera sa poetica a fost tradusa în peste douazeci de limbi, iar picturile si desenele sale se afla expuse in galerii celebre din lume.

Principalele sale scrieri: The Broken Wings (Aripi frânte), 1912; The Madman (Nebunul), 1918; The Forerunner (Deschizatorul de drumuri), 1920; The Prophet (Profetul), 1923; Jesus, The Son of Man (Iisus, Fiul Omului), 1928; The Garden of the Prophet (Gradina Profetului), 1933.

Produse pe pagină:
Sortare după: