Akutagawa

Ryunosuke Akutagawa (în japoneză, Akutagawa Ryūnosuke, n. 1 martie 1892 - 24 iulie 1927) a fost un scriitor japonez, considerat unul dintre cei mai reprezentativi scriitori ai Japoniei moderne.A dobândit faimă odată cu publicarea primului volum de nuvele și a fost unul dintre colaboratorii prestigioși ai revistei de avangardă "Shin Shicho" („Gândirea nouă”). Printr-o intensă activitate literară s-a situat în fruntea generației sale și a devenit purtătorul ei de stindard.
Creația literară

Autor a peste 140 de nuvele, el a compus de asemenea poeme, eseuri, haiku-uri (poezie japoneză tradițională în formă fixă, cu o mare putere de sugestie).

Asimilând în mod profund tradițiile literare nipone, Akutagawa n-a ramas străin de cautările noi și de experimentările literare ale vremii sale. Tocmai prin îmbinarea temelor tradiționale cu formele de expresie moderne izbutește să marcheze un moment de mare strălucire în istoria contemporană a literaturii japoneze.

Tradus de timpuriu în numeroase limbi straine, Akutagawa a contribuit la stabilirea prestigiului literaturii japoneze într-o expresie dintre cele mai autentice, care folosește din plin nu numai bogăția filoanelor tradiționale, ci și valențele multiple ale unei simbolistici de profundă originalitate.

Produse pe pagină:
Sortare după:
Rashomon
9,50 lei